Kalk gazon strooien

Het verspreiden van kalkkorrels in de winter is erg belangrijk. Doordat het gras in de winter heel langzaam tot niet groeit, ontvangt het hierdoor niet voldoende voedingstoffen. Daarom is het belangrijk dat de zuurtegraad (pH-gehalte) in de grond op peil gehouden wordt, zodat voedingstoffen de rest van het jaar goed worden opgenomen. Hieronder geven wij uitleg hierover.

Kalk verspreiden wanneer en waarom?

Op elk gazon moet er minimaal een keer per jaar kalk gestrooid worden. Strooi kalkkorrels in de winter, eind december of in januari. In de winter is de zuurtegraad van de ondergrond namelijk niet op peil. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het pH-gehalte van de grond goed is. Je kunt gemakkelijk zelf het pH-waarde van de tuin meten, dit kan met een pH-meter. Zodra de zuurtegraad op peil is kan de ondergrond de meststoffen weer goed opnemen. Daarbij zorgt de Magnesium uit de kalkkorrel dat het gras weer mooi groen kleurt. Zorg dat er tussen het bekalken en bemesten met kunstmest minimaal 6 weken tussen zit.

tip-graszoden


Een juiste pH-waarde voor het gazon is 6,5. Maar alles tussen de 5,5 en 6,5 is in orde.


De voordelen van kalk op je gazon strooien
Kalkkorrels strooien in de winter heeft veel voordelen voor het grasseizoen. Zo helpt het bij:

  • De zuurtegraad van de grond terug op peil te brengen;
  • De diepgroene kleur terug naar boven halen;
  • Het voorkomen van mos;
  • Een betere opname van meststoffen, de rest van het jaar.

Hoeveel kalk op je gazon heb je nodig?

Er zijn twee vormen van kalk; de poederkalk of kalkkorrels. Onze voorkeur gaat uit naar kalkkorrels. Deze zijn makkelijker te strooien en blijven beter op het gazon liggen. Om de juiste hoeveelheid kalkkorrels te bepalen, kun je een bodemonderzoek doen. Zodra je weet wat de zuurtegraad van de ondergrond is, kun je hier de juiste hoeveelheid kalk op strooien.  Indien de zuurtegraad van de ondergrond goed is (tussen de 5,5 en 6,5) raden wij 1 tot 1,5 KG kalkkorrels per 10 m2 aan.

tip-graszoden

Bij een pH-waarde lager dan 5,5 strooi je twee keer per jaar, 2kg kalk  per 10 m2. Bij een pH-waarde hoger dan 6,5 strooi je een keer per jaar, 0,5 kg per 10 m2.


Het zelf verspreiden van kalkkorrels, hoe doe je dat?
Het is mogelijk de kalkkorrels handmatig te verspreiden over het gazon. Het is hierbij wel van belang dat de kalkkorrels in de juiste hoeveelheid en gelijkmatig over het gazon verspreid worden. Ieder gedeelte van het gazon dient evenveel van kalk voorzien te worden. Het is ook een optie om een strooiwagen te gebruiken. Dit is meestal van toepassing bij grotere gazons. Met een strooiwagen kun je nauwkeurige banen over het gazon lopen, waardoor de kalkkorrels mooi verdeeld worden.

Bij een juiste pH-waarde van de ondergrond, is er een actief bodemleven. Dit heeft veel voordelen voor de conditie van het gras. Indien er toch schade, zoals veel mos is ontstaan door een verkeer pH-waarde, kun je het gazon verticuteren.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Gazon bemesten najaar
24 september 2024

Gazon bemesten in het najaar

Klaver in het gazon
16 augustus 2024

Klaver in het gazon

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Heel goed advies, eerlijk en prettig.

5/5
Arjan Hollemans

Prima service en we hebben er een prachtige tuin aan over gehouden. Het gras is mooi groen en wij zijn enorm tevreden over Tindemans Graszoden!

5/5
Danielle Leenders

De graszoden zijn snel en vakkundig gelegd ! We hopen dan ook dat het goed aan gaat wortelen. Er wordt op advies goed bewaterd.

5/5
Bep van Doorn