Graszoden leggen in de winter
Vroeger werden graszoden voornamelijk tussen maart en oktober aangelegd, omdat het oogsten van gras in de koude wintermaanden lastig was. Tegenwoordig worden graszoden het hele jaar door gesneden, afhankelijk van het weer. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om zelfs in het najaar en de winter een fris groen gazon aan te leggen. Hier lees je meer over de voordelen van graszoden leggen in de winter.
Weersafhankelijke maanden
Wintermaanden zijn vaak koud en kunnen vorst en sneeuw met zich meebrengen. Als de grond erg bevroren is, is het niet verstandig om graszoden te leggen. Bevroren grond is moeilijk te bewerken, waardoor je niet de juiste voorbereidingen kunt doen voor het plaatsen van nieuwe graszoden. Bij milde winters blijft de grond vaak los genoeg om graszoden zonder problemen te plaatsen. Zo kunnen ook in december, januari en februari graszoden worden gelegd, tijdens lage temperturen.
Waarom de winter juist wel geschikt is?
In tegenstelling tot wat vele denken, is de winter nog helemaal niet zo’n slecht seizoen voor graszoden. We raden het voornamelijk af om graszoden te leggen in de winter wanneer de grond bevroren is of het té nat is. Daarbij moet de graszoden uiteraard wel goed geoogst kunnen worden. Voordelen van graszoden leggen in de winterperiode zijn:
- Er is geen kans op uitdroging van het gras;
- Geen zomerse hitte wat stress voor het nieuwe gazon kan veroorzaken;
- Graszoden die in de winter zijn gelegd, hebben tegen de zomer al een sterk wortelstelsel ontwikkeld;
- Je hoeft niet te sproeien omdat de temperatuur lager is en de luchtvochtigheid vaak hoger, is er nauwelijks extra water nodig;
Graszoden leggen in de winter? Het kan!
Graszoden leggen in de winter kan dus prima, mits het weer meewerkt. Een veel gestelde vraag is of vorst na de aanleg problemen geeft. Gelukkig kunnen graszoden die goed zijn voorbereid, zonder problemen vorst doorstaan. Het gras zal blijven in ruststand blijven en niet afsterven. Zodra de temperaturen stijgen, wortelt het gras vanzelf.