Graszoden een klimaatbewust alternatief
Het vervangen van tegels en/of terras door graszoden biedt niet alleen een visuele transformatie, maar heeft ook een positieve impact op het klimaat en milieu. Zo heeft gras positieve gevolgen voor de afwatering, weerbestendigheid en slaat het C02 uit de lucht op waarna het wordt omgezet in zuurstof. Hiermee vult gras, samen met bos en algen de top 3 van beste Co2-binders op aarde.
Betere afwatering
We zien het allemaal: toenemende extremen veroorzaakt door klimaatverandering. Langere regenbuien in de zomer en een toename van neerslag gedurende het jaar kunnen leiden tot wateroverlast en erosie. Grasvelden fungeren als een buffer, waardoor water gelijkmatig wordt verspreid en geabsorbeerd. Dit helpt overstromingen te voorkomen en draagt bij aan de stabiliteit van de bodem. In vergelijking met harde oppervlakken zoals tegels, waar water vaak stagneert en afvoerproblemen kan veroorzaken, biedt gras een doorlaatbare ondergrond. Het gras fungeert als een natuurlijk filter, waardoor het water geleidelijk in de bodem kan afdruipen.
Luchtkwaliteit verbeteren
Graszoden zijn een prachtig hulpmiddel in onze strijd voor een schonere lucht en gezonder leefmilieu. Door te investeren in meer grasvelden kunnen we samen werken aan een betere luchtkwaliteit. Enkele manieren waarop graszoden kunnen bijdragen aan een schonere lucht zijn:
- Koolstofopslag: Graszoden spelen een belangrijke rol bij het opslaan van koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer. Gras absorbeert CO2 tijdens fotosynthese en slaat het op in de bodem, waar het wordt omgezet zuurstof. Op deze manier helpen graszoden bij het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, wat bijdraagt aan het verminderen van het broeikaseffect en klimaatverandering.
- Productie van zuurstof: Net als andere planten produceren grasvelden zuurstof tijdens fotosynthese, het proces waarbij planten koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof met behulp van zonlicht. Door deze continue productie van zuurstof dragen grasvelden bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een gezondere leefomgeving.
- Zuivering van verontreinigde stoffen: Gras absorbeert schadelijke gassen en verontreinigende stoffen uit de lucht, zoals stikstofoxiden en fijnstofdeeltjes. Deze verontreinigende stoffen worden vervolgens afgebroken en omgezet in voedingsstoffen die door de graswortels worden opgenomen of in de bodem worden afgebroken.
Verkoeling en vergroening door graszoden
Tegelijkertijd biedt gras een natuurlijke verkoelingseffect tijdens langere drogere periodes. Tegels hebben de neiging om warmte vast te houden en bij te dragen aan het zogenaamde “hitte-eilandeffect”. Gras daarentegen blijft koeler doordat het minder warmte absorbeert en reflecteert. Hierdoor blijft de temperatuur in steden, parken en tuinen aangenamer. Zo kunnen tegels in de zomer als snel 50 graden worden, terwijl een tuin met veel groen een oppervlak warmte van circa 20 graden heeft. Het vergroenen is een duurzame stap naar een meer veerkrachtige en milieuvriendelijke levensstijl. Het is een investering in de toekomst van onze planeet.
Kortom, graszoden zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar spelen ook een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonder klimaat en een duurzamere toekomst voor ons allemaal. Om dit meer te stimuleren start 21 maart weer het landelijke NK Tegelwippen. Lees hier meer over het wat het NK tegelwippen.