Klaver in het gazon

Klaver in het gazon is een veelvoorkomend onkruid. Hoewel klaver op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan het ongewenst zijn als je streeft naar een egaal, grasrijk gazon. Klaver gedijt goed onder bepaalde omstandigheden die juist nadelig zijn voor gras, zoals een stikstofarme bodem en droge omstandigheden. Dit maakt het een sterke concurrent voor gras, vooral tijdens de warmere en drogere maanden.

Oorzaak klaver in het gazon

Een van de belangrijkste oorzaken van klaver in het gazon is een tekort aan stikstof in de bodem. Gras heeft een voedzame ondergrond met stikstof nodig om goed te groeien en zijn groene kleur te behouden, terwijl klaver minder afhankelijk is van voedzame ondergrond. Klaverplanten kunnen stikstof uit de lucht binden via hun wortels, waardoor het juist goed groeit in een stikstofarme omgeving. Hierdoor kunnen ze snel groeien en het gras verdringen. Daarnaast groeit klaver goed in uitgedroogde gazons. Tijdens droge periodes, wanneer gras kwetsbaarder is, neemt klaver vaak de overhand. Dit kan leiden tot kale plekken in het gazon, waar klaver zich gemakkelijk verspreidt.

Klaver in het gazon voorkomen

Om klaver effectief tegen te gaan, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Dit begint met het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het regelmatig aanbrengen van meststoffen met een hoog stikstofgehalte kan helpen om het gras sterker te maken en klaver minder kans te geven. Daarnaast is het cruciaal om het gazon voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Een goed onderhouden en gezond gazon is beter bestand tegen de invasie van klaver.

Klaver en kalk

Gras gedijt het beste op een luchtige bodem die licht doorlaat en vocht goed vasthoudt. Helaas is een gezonde bodem niet altijd vanzelfsprekend. Bodems verzuren namelijk van nature. Wanneer de zuurgraad te hoog wordt, heeft het gras moeite om voedingsstoffen op te nemen. Dit voedingsgebrek verzwakt het gras, waardoor mos en onkruid, zoals klaver, vrijwel zeker de kans krijgen om tussen het gras te groeien. Strooi daarom jaarlijkse kalk om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden.

Klaver bestrijden met onkruidverdelger

Klaver is een hardnekkig onkruid dat lastig met de hand te verwijderen is, waardoor vaak wordt gekozen voor een onkruidverdelger. Het is belangrijk om vooraf de instructies op de verpakking zorgvuldig te lezen. De meeste onkruidverdelgers moeten met een spuit worden aangebracht, bij voorkeur in de vroege ochtend of avond. Voor het bestrijden van klaver kun je bijvoorbeeld Luxan Genoxone gebruiken.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Zeer professioneel bedrijf. De antwoorden op de vragen waren extreem snel en de afspraak was extreem snel gemaakt. Bovendien stelde het bedrijf voor om nog eerder te komen als er annuleringen van andere klanten waren. De vakmensen die de graszoden legden waren erg aardig en werkten uitstekend en schoon. Ze gaven duidelijke uitleg over het onderhoud van de nieuw aangelegde zode. Al met al een zeer prettige ervaring en een zeer professioneel bedrijf.

5/5
Bogdan-Nicolae Burtescu

Snelle dienst. Verder dan vers kan niet. Zeer goede ontvangst en afhandeling ophalen van grasmatten.

5/5
Guido Tielemans

Onlangs gazon laten leggen door Tindemans. Zeer professioneel en klantgericht tegen een aantrekkelijke prijs. Resultaat is werkelijk prachtig. Enthousiaste en kundige mensen, allemaal. Kan ik iedereen aanbevelen.

5/5
Jannis Deeleman