Gazononderhoud in de winter
Hoewel gras in de winter minder hard groeit, is gazononderhoud in de winter erg belangrijk en heeft het nog steeds zorg en aandacht nodig om gezond en sterk te blijven. Door enkele eenvoudige stappen te volgen, kun je het gazon voorbereiden op het koude seizoen en een goede start geven in het voorjaar. Met wat aandacht blijft je gazon in topconditie.
Laatste keer maaien voor de winter
Zorg er voor dat tijdens de winterse maanden het gras niet hoger is dan vier tot vijf centimeter, zorg er voor dat het gras wordt opgevangen en niet op het gazon zelf blijft liggen. Het gazon heeft in deze maanden rust nodig en mag daarom zo min mogelijk worden betreden. Elke voetstap zorgt namelijk voor schade aan de grasplantjes.
Tips voor gazononderhoud in de winter
Beperk betreding
Om het gazon goed de winter door te laten komen, is het beter om er niet of nauwelijks overheen te lopen als het bevroren is of als er sneeuw op ligt. De voetstappen op de bevroren ondergrond zullen in de lente vervelende gele vlekken vormen in het gazon. Betreed het gazon dus minimaal als er nog vorst of sneeuw aanwezig is. Wanneer het vriest heeft het gras geen veerkracht, hierdoor kan het kapot gaan wanneer er overheen wordt gelopen. Het beste is om te wachten totdat de zon zijn werk heeft gedaan.
Bladeren verwijderen
Verwijder regelmatig afgevallen balden en ander organisch afval. Dit voorkomt verstikking van het gras en vermindert de kans op schimmelvorming. De bladeren zorgen er voor dat er geen licht en zuurstof bij het gazon kan komen, hierdoor ontstaan gele en kale plekken in het gazon.
Ventilatie en beluchting
indien nodig kan je in de vroege winter het gazon beluchten. Dit helpt om de waterafvoer te verbeteren en zuurstof bij de wortels te krijgen. Je kan het gazon beluchten met een riek of met een beluchtingsmachine, na de beluchting kun je een dunne laag zand aanbrengen om de bodemkwaliteit te verbeteren.
Kalk
Strooi kalkkorrels in de winter, eind december of in januari. In de winter is de zuurtegraad van de ondergrond namelijk vaak niet op het juist pH-gehalte, deze moet namelijk tussen de 5,5 en 6m5 zijn. U kunt de pH-waarde meten met onze pH-waarde meter. Zodra de zuurtegraad op peil is kan de ondergrond de meststoffen weer goed opnemen. Daarbij zorgt het magnesium wat in de kalkkorrels zit ervoor dat het gras de mooie groene kleur krijgt. Bij Tindemans Graszoden kunt u de kalkkorrels verkrijgen in een emmertje of in een groot verpakking.
Mos en schimmels voorkomen
Inspecteer het gazon regelmatig op mos en schimmels. Door te kort gemaaid gras en een te zure bodem kunnen mossen en schimmels ontstaan, zorg er daarom voor dat de grond een goede beluchting heeft en dat het water goed weg kan lopen.
Waterafvoer verbeteren
Controleer of er geen plassen water op het gazon blijven staan. Dit kan duiden op een verdichte bodem. Beluchten en het aanbrengen van zand kunnen helpen of de afwatering te verbeteren. Zorg er ook voor dat er geen bladeren en ander afval op het gazon blijven liggen.
Een gezond gazon in de wintermaanden
Met de juiste winterzorg blijft je gazon gezond en sterk, zelf in de koudste maanden. Door het gras te beschermen tegen schade, regelmatig bladeren te verwijderen en aandacht te besteden aan voeding en beluchting, kan je problemen zoals mos en schimmelvorming voorkomen. Een goed onderhouden gazon in de winter legt de basis voor een gezonde en groene grasmat in het voorjaar.