Duurzaam bosbeheer bij Tindemans Graszoden
Sinds 2025 beheert Tindemans Graszoden een eigen bos, gelegen aan de N275 in Grashoek (Limburg). Dit bos werd in 1990 volledig nieuw aangeplant met zo’n 13.000 eikenbomen door de vorige eigenaar. Met de aankoop van dit bos willen we een duurzame bijdrage leveren, zowel nu als in de toekomst. In de winterperiode, wanneer ons laagseizoen is, hebben we de tijd om ons met dit groene project bezig te houden.
Iedereen weet dat bomen CO2 uit de lucht filteren, maar duurzaam bosbeheer gaat verder dan dat. Wij leggen graag uit wat dit precies inhoudt en hoe wij dit in ons eigen bos toepassen.
Wat is duurzaam bosbeheer?
Duurzaam bosbeheer is een benadering waarbij het beheer van bossen gericht is op het behoud van ecologische, economische en sociale waarden op de lange termijn. Het doel is om bossen zo te beheren dat ze gezond blijven, de biodiversiteit behouden en tegelijkertijd de behoeften van de mens kunnen blijven vervullen zonder de ecologische integriteit van het bos in gevaar te brengen.
Een belangrijk principe van duurzaam bosbeheer is het zorgen voor de verjonging van het bos. Dit betekent dat er in een bosgebied op een verantwoorde manier wordt gekapt, zodat er ruimte is voor nieuwe bomen om te groeien. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met het behoud van oude, waardevolle bomen en het beschermen van kwetsbare ecosystemen. Een belangrijk aspect is ook het bevorderen van biodiversiteit. Duurzaam bosbeheer zorgt ervoor dat verschillende soorten planten en dieren kunnen blijven gedijen in het bos, wat niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor de stabiliteit van het ecosysteem.
Onze bijdrage
We zijn afgelopen winter druk bezig geweest met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe bomen. Amerikaanse vogelkers, ook wel ‘bospest’ genoemd, is een loofverliezende boom of struik die in Nederland tot wel 20 meter hoog kan worden. Zonder bestrijding bestaat de kans dat binnen korte tijd het hele bos volstaat met deze plant en andere bomen en planten geen kans meer krijgen om gezond door te groeien. Het belangrijke ecosysteem raakt hierdoor uit balans. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben alle Amerikaanse vogelkers te verwijderen.
Na het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers hebben we hiermee een houtril gemaakt. Een houtril is een muur van dode takken en geeft een boost voor de biodiversiteit. Bij een houtril liggen takken horizontaal – al dan niet met elkaar verstrengeld – tussen verticale palen op de grond. Ze vormen hiermee een natuurlijke barrière. Ze bieden onder andere bescherming in de vorm van een schuilplaats voor egels, amfibieën en vogels.
Het vervolg van ons duurzaamheidsproject
Na het creëren van open plekken wordt het tijd voor verjonging en meer variatie van het bos. Doordat Nederlandse bossen vaak monoculturen zijn zijn ze vatbaarder voor ziekten en plagen. Het is daarom belangrijk om verschillende soorten bomen aan te planten.
Benieuwd naar de voortgang van ons project? Houd onze pagina in de gaten!