Gazon bemesten
Gras haalt zijn energie en kracht uit een voedzame ondergrond. Het is dan ook niet verrassend dat een gazon zonder bemesting van mindere kwaliteit is. Zonder voldoende voedingsstoffen groeit het gras niet gezond en sterk. Daarom is het essentieel om je gazon op tijd te bemesten. Bemesting is net zo belangrijk voor gras als water. Maar welke meststof kun je het beste gebruiken, en hoe vaak moet je bemesten? Dat lees je hier.
Waarom het gazon bemesten?
Het bemesten van je gazon is essentieel om een gezonde en weelderige gazon te behouden. Gras haalt zijn voedingsstoffen uit de bodem, maar na verloop van tijd raken deze uitgeput, vooral bij intensief gebruik of ongunstige weersomstandigheden. Door regelmatig te bemesten, vul je de ontbrekende voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, aan die belangrijk zijn voor de groei en het herstel van het gras. Voedingstoffen zorgen ervoor dat het gras sterker wordt, beter bestand is tegen ziekten, plagen en weersomstandigheden, en zorgt voor een groene kleur. Kortom, bemesten is een eenvoudige manier om het gazon gezond, stevig en mooi te houden.
Wanneer het gazon bemesten?
Het juiste moment om je gazon te bemesten hangt af van het seizoen en de specifieke behoeften van je gras. Over het algemeen zijn er twee belangrijke momenten om te bemesten:
- In het voorjaar (maart tot juni)
- In het najaar (september / oktober)
In het voorjaar begint het gras weer actief te groeien na de winterperiode. Het toepassen van voorjaarsmest helpt de grasmat te herstellen en een gezonde start te geven, mede door de aanwezigheid van stikstof. Bij het gebruik van organische voorjaarsmest kun je twee bemestingsmomenten plannen: één in maart en één in juni. In het najaar heeft het gras andere voedingsstoffen nodig dan in het voorjaar. Dit noemen we najaarsbemesting. Deze meststof bevat minder stikstof en meer kalium, magnesium en fosfor. Kalium versterkt het gras tegen vorst en betreding, terwijl magnesium en ijzer ervoor zorgen dat het gras zijn groene kleur behoudt, zelfs in de winter.
Hoe bemest ik een gazon?
Om je gazon te bemesten, kies je de juiste meststof voor het seizoen (voorjaar of najaar) en verdeel je deze gelijkmatig over het gras. Dit kan met een bemestingkarretje voor grotere gazons of met de hand voor kleinere oppervlakken. Zorg ervoor dat het gazon gemaaid is voordat je begint. Strooi hierna de meststof in twee richtingen voor een gelijkmatige verdeling. Na het bemesten geef je het gazon goed water, zodat de meststoffen in de bodem trekken en het gras de voedingsstoffen optimaal kan opnemen. Strooi de bemesting niet uit wanneer de Uv-straling sterk is, omdat dit kan leiden tot verbranding van het gras (afhankelijk van de gebruikte meststof).
Het gebruik van een aanlegbemesting
Bij het aanleggen van een nieuw gazon is het ook belangrijk om aanlegbemesting te gebruiken, die zorgt voor een goede start van de graszoden. Deze starters meststof bevat een hoger gehalte aan fosfor, wat de wortelgroei stimuleert en helpt om een sterke grasmat op te bouwen. De aanlegbemesting kan van tevoren in de grond worden verwerkt of via een toplaag op de grond worden gestrooid.
Organische bemesting of kunstmest?
Er zijn talloze soorten gazonmest verkrijgbaar, wat de keuze lastig kan maken. Het belangrijkste is om te letten op de kwaliteit en het doel van de bemesting. In de meeste gevallen raden wij een organische meststof aan.. In tegenstelling tot kunstmest geeft organische mest maar liefst drie maanden lang voedingsstoffen af. Dit zorgt voor een langdurig effect en een blijvend groen gazon. Een klein nadeel is dat organische mest een lichte geur kan hebben, maar deze verdwijnt snel na een regenbui of sproeibeurt.
Wil je snel resultaat? Dan is kunstmest een optie. Kunstmest werkt direct en wordt vaak gebruikt om een verzwakt gazon snel te herstellen. Het geeft het gras een snelle boost, waardoor het er al snel beter uitziet. Echter, kunstmest heeft ook nadelen: de kans op wortelverbranding is groter dan bij organische mest, en na een regenbui of sproeibeurt spoelt het snel weg. Hierdoor kan het gazon tijdelijk zonder voedingsstoffen komen te zitten, wat uiteindelijk schade kan veroorzaken. Let op: gebruik nooit kunstmest onder graszoden, want direct contact met de wortels kan ze beschadigen.
De juiste meststoffen kopen?
Wil je je gazon het hele jaar door van de juiste bemesting voorzien? Wij bieden een jaarpakket aan met meststoffen die het hele jaar geschikt zijn. Het pakket bevat vier verschillende emmers/zakken: 2x voorjaarsmeststof, 1x najaarsmeststof en 1x kalkkorrels. Zo ben je verzekerd van de juiste voeding voor je gazon, het hele jaar door.
Zie onze productenpagina voor meststoffen of het bemesting jaarpakket.